Acasa / Categorie / Psihologie evoluționistă / De la formă către fond. Drum greșit!

De la formă către fond. Drum greșit!

De-la-forma-catre-fond.-Drum-gresit

Am o mare curiozitate. Din ce motiv angajații de rând (nu mă refer la cei aflați în funcții de conducere) nu îmbrățișează cu bunăvoință codurile vestimentare restrictive. Încerc, așadar, în această postare să identific care este cauza pentru care nu sunt încântați de o posibilă asemenea decizie.

În organizația financiar-bancară în care activezi se dorește introducerea unei uniforme, a unei vestimentații  care să vă omogenizeze, care să anihileze diferențele dintre voi, ceva care să vă unească totodată și care să inspire respect clienților externi cu care interacționați.

De ce oare sunteți reticenți la această schimbare? Ce e rău în asta? De ce nu îmbrățișați cu drag și deschidere noua regulă?

Gândindu-mă la ceea ce naște motivația într-o ființă umană pentru adoptarea fără rețineri a unei astfel de norme nou introduse, am ajuns cu gândul la motivul pentru care în alte branșe profesionale, purtarea uniformei reprezintă un motiv de mândrie.

Hai să ne gândim: de ce militarii sunt mândri să poarte uniforma? Dar medicii de ce își poartă halatul cu mândrie? De ce sportivii sunt atât de bucuroși să îmbrace șortul și tricoul echipei? De ce tu nu ai simți mândrie să fii asimilat grupului celor care activează în respectiva organizație financiar-bancară care tocmai impune noua regulă vestimentară?

Nu cred că există un motiv universal valabil pentru care toate categoriile profesionale vizate să fi început să poarte uniformă. Cred că motivele diferă. Până prin secolul XIX medicii nu purtau halate albe. În vremurile acelea, medicii deja începuseră să capete credibilitate în rândul oamenilor, deja populația avea încredere în ei, iar prin introducerea uniformei (halatului) s-a dorit a se consolida încrederea locuitorilor în medicină. N-aș vrea să uităm faptul că deja lumea avea încredere din ce în ce mai ridicată în doctori, deoarece rezultatele investigațiilor, consultațiilor și intervențiilor medicale începuseră să fie pozitive. Culoarea albă a fost aleasă prin prisma simbolisticii acesteia: “puritate / inocență / bunătate (chiar) / speranță” în opoziție cu negrul care simboliza răul / urâtul / tristețea / moartea / diavolul etc.  Ulterior, dupa ce una – doua generații de medici au purtat uniforma albă, și prin prisma faptului că nu oricine avea acces la studii medicale, s-a împământenit faptul că uniforma albă este un semn de autoritate. Totodată, nu mai puțin important este faptul că halatul alb are și diverse funcționalități care pentru cei din aria financiar-bancară nu sunt necesare (să porți stetoscopul, hârtie, pix, alte instrumente medicale de mici dimensiuni). În același timp, are și rol protector împotriva anumitor substanțe cu care medicul este mai probabil să intre în contact (decât sunt cei din sistemul financiar-bancar), i.e. sânge, salivă etc. (eee…și pe bancheri îi poate scuipa careva pe la vreo ședință, dar e mai puțin probabil).

În cazul militarilor, se pare că motivul inițial pentru care a fost introdusă uniforma a fost de ordin practic: pentru ca cei din aceeași oaste să se poată recunoaște între ei în bătălie și pentru a deosebi inamicii de camarazi. Istoricul fiind atat de presărat cu bătălii, onoarea de a face parte din acel grup curajos și falnic al militarilor a contat, în așa fel încât obiceiul “însemnării” celor ce fac parte din grupul cu pricina s-a păstrat (prin “însemnare” înțeleg purtarea uniformei, ca să se vadă de pe Everest că militarii erau parte a grupului). Să nu uităm faptul că motivația ființei umane se naște ca urmare a rușinii sau a mândriei de cele mai multe ori. Așa este stârnit omul să facă ceva. Așadar, militarilor le-a fost introdusă uniforma din rațiuni practice => au participat la numeroase bătălii cu scopuri realmente importante din punct de vedere social => oamenii i-au apreciat pentru că fără ei siguranța lor nu ar mai fi fost aceeași => respectul față de militari a crescut din ce în ce mai mult => respectul terților este o forță motivatoare de importanță covârșitoare  => militarii fiind respectați, în ei s-a născut motivația de a arăta oriunde și în orice condiții și contexte că fac parte din grupul acela atât de valorizat de terțe persoane => grupul s-a uniformizat, iar simplul fapt că sunt respectați îi determină să lupte pentru îndeplinirea obiectivului grupului din care fac parte => au acceptat cu ușurință uniforma și sunt mândri să o poarte. Însă să ținem cont de faptul că o poartă cu motiv. Iar respectul celor din jur este un motiv suficient de puternic.

În cazul militarilor, uniforma în continuare (deși nu mai sunt războaie la fel ca înainte, iar unii dintre ei nu participă niciodată la un astfel de eveniment neplăcut) face lumea sa îi privească cu respect și să se încline în fața lor – dar numai pentru că la un moment dat chiar a avut motive să îi respecte, iar aceștia caută cu tot dinadinsul să se ridice la nivelul respectului celorlalți.

Psihologic vorbind, a fi la fel ca membrii un grup aparte respectat de terțsporește unitatea, identitatea de grup, motivația de a merge în aceeași direcție, de a lupta pentru îndeplinirea aceluiași scop comun, a fi la fel cu ceilalți din branșa ta cea respectată sporește angajamentul de grup, poate chiar “tâmpește” uneori, te face să îți manifești mai puțin individualitatea și să tinzi mai mult către scopul comun al grupului. Totodată (nu mai puțin important), atunci când un grup este bine privit de populație, respectat și admirat, faptul că tu faci parte din acel grup (si cum poți fi identificat mai ușor ca fiind parte a grupului respectiv decât printr-un semn distinctiv, fie acesta chiar uniforma!?) este un motiv de mândrie.

Pe scurt, uniforma:

  • A avut un motiv întemeiat să fie introdusă de cineva cândva, ori cu valențe simbolistice (puritate, curățenie, sănătate, speranță – medici) ori din rațiuni practice (deosebirea camarazilor de inamici în cazul militarilor) și poate și alte motive în cazul altor categorii profesionale.
  • Cu timpul, ca urmare a succeselor categoriilor respective profesionale, s-a ajuns la respectul din partea terților care au început să le recunoască autoritatea
  • Respectul pentru o anumită categorie profesională, chiar dacă membrii respectivei categorii nu s-au mai remarcat prin ceva anume de-a lungul timpului (ca de pildă unii militari ce și-au petrecut întreaga carieră profesională fără să fi participat la o bătălie, revoluție, luptă, război) a fost transmis din moși strămoși (iar nu multă lume își chestionează credințele transmise de antecesori pentru a concluziona dacă merita într-adevăr să mai respecte respectiva categorie profesională sau nu)
  • Faptul ca cineva face parte dintr-o categorie respectata îl motiveaza sa lupte pentru atingerea obiectivelor respectivei categorii (adica îl face mai manipulabil – nu neapărat că ar fi un lucru rău), iar asta duce la sinergia grupului respectiv, la unitate, la echipă, fapt ce conduce la rezultate și mai bune (dacă acestea sunt cerute prin prisma meseriei cu pricina)

Cred că motivația de a purta uniforme a celor care activează în sistemul financiar-bancar lipsește, deoarece încă nu sunt respectați de terți suficient încât introducerea unei uniforme să îi motiveze, fiindcă dacă aceștia ar purta uniforma, cei din jur nu s-ar închina icoanei lor. Deocamdată (cel puțin în vremurile prezente), încrederea populației în sistemul financiar-bancar este extrem de redusă. Percepția publică este că băncile mai degrabă fac rău decât bine oamenilor (mulți asociază banca cu ratele mari ale creditelor neperformante, cu numărul ridicat al executărilor silite, cu abuzivele clauze din contractele de credit, dobânzile imense etc.). Multă lume (nu fac referire neapărat la clienții corporate, ci la majoritatea, adică la persoanele fizice) când aude de bancheri îi percepe ca pe niște “hoți”, “cămătari” etc. Așadar, bancherii încă nu sunt respectați, deci de unde motivație a celor ce lucrează în sistem pentru a se mândri cu acest lucru? (arâtându-l prin uniformă). Mă îndoiesc sincer că populația percepe bancherii ca pe niște salvatori, precum pe medici sau militari. Nefiind suficient respectați, lucrătorii din bănci nu simt unitatea de grup la nivel intrinsec și este mai dificil să perceapă o motivație de a trage în aceeași direcție la aceeași căruță. Obiectivul către care trag bancherii încă nu este suficient de mare și de prețios din punct de vedere social pentru populație, încât să apară respectul din partea acesteia.

A porni invers, de la instaurarea obligativității purtării unei uniforme către câștigarea respectului populației (prin vestimentație) nu are fundament psihologic. Mai intâi ar fi necesar respectul pentru categoria profesională a celor din bănci (adica să facă ceva cu adevarat bun și prețios pentru populație, ceva care sa conteze pentru terți în așa fel încât aceștia să se simtă ajutați), dupa aceea => s-ar naște mândria funcționarilor bancari că fac parte din acel grup respectat => ulterior, s-ar naște de la sine dorința funcționarilor bancari (a celor din grup) de a fi recunoscuți pentru asta, iar recunoscuți ar putea fi mai ușor purtând un semn distinctiv (ca de exemplu uniforma).

Nu în ultimul rând, cred că respectului terților poate fi obținut doar dacă se creeaza impresia că binele ființei umane (adica al membrilor acelei populații) este pus mai presus decât orice. Ceea ce cel mai probabil nu se va întâmpla în bănci, întrucât este evident că maximizarea profitului este cea care va ghida acțiunile celor care stabilesc ce produse bancare oferă populației și ce produse nu, cei care stabilesc clauzele contractuale, dobânzile etc. (și este firesc să fie așa, dat fiind că cele mai multe bănci nu funcționează cu scop social, ci având capital privat, urmăresc maximizarea averii stakeholderilor).

Evident ca există posibilitatea de a se introduce uniformă pentru bancheri ab initio, dar unitatea de grup nu va fi simțită niciodată interior de bancheri în felul acesta (obligându-i să se omogenizeze prin ceva, fără ca în spate să existe ceva psihologic mai puternic, ca de exemplu mândria de a face parte dintr-un grup, mândrie pe care o obțin ca urmare a respectului pe care populația îl poartă categoriei lor profesionale). Pentru că nu e suficient de motivatoare. Așa că oamenii nu vor trage în aceeași direcție, fiindcă nu se vor simți parte a aceluiași angrenaj și nu vor primi nimic recompensator intrinsec. Ci doar pedepse în caz că nu respectă…Bineînțeles, e și asta o modalitate de educație…dar nu este durabilă.

Și mai pe scurt:

Faci ceva grozav pentru binele populației => lumea capătă încredere în tine => te respectă => tu ești foarte motivat de mândria de a face parte din grupul respectat => vrei să se vadă din avion că ești parte a grupului respectat => accepți cu drag să ai un semn care să arate că ești parte a grupului (sau poate faci chiar tu presiuni să se introducă ceva ce te-ar putea evidenția ca parte a grupului) => ți se introduce uniforma => fala și mândria cresc (că gata! se vede de-acuma că ești parte a grupului) => crește și sinergia în cadrul echipei / grupului și începi să simți interior că vrei să tragi în direcția obiectivelor grupului.

Cum am putea crede că salariații din sistemul financiar-bancar ar putea fi motivați să poarte uniformă atâta timp cât scheletul psihologic nu există?  Introducerea forțată a unei uniforme în sistemul financiar-bancar ar genera în oameni sentimentul de opresiune deoarece nu există resortul psihologic interior pe care să se bazeze. Ar fi ca o formă fără fond.

Iar din purtarea uniformei să se nască respectul populației….acesta nu ar fi un respect veritabil, ci doar unul superficial și fără imbold profund…

Mai există, în opinia mea, și rațiuni evoluționiste pentru care cel puțin femeile angajate ale sistemului financiar-bancar nu vor fi fericite să fie extrem de asemănătoare cu suratele / colegele lor prin vestimentație, dar despre asta într-un episod viitor.

Vezi si

Cine am fost și cine suntem

Psihologia evoluționista este un produs relativ nou al gândirii științifice. Primele studii datează de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.