Acasa / Confidențialitate și consimțământ informat

Confidențialitate și consimțământ informat

Confidențialitatea și consimțământul informat sunt protejate și reglementate conform Codului deontologic al profesiei de psiholog cu liberă practică din România. Înaintea începerii oricărui tip de serviciu psihologic, psihologii au obligația de a obține consimțământul informat din partea persoanei consiliate, excepție făcând circumstanțele în care există nevoi urgente (de exemplu tentative sau acțiune suicidară – cu alte cuvinte, atunci când nu mai este timp de a obține acest consimțământ, ci este necesară intervenția terapeutică de urgență).

Consimțământul informat se referă, printre altele, la:

  • Informarea clientului de către terapeut și obținerea acordului din partea clientului cu privire la scopul și natura activității (de ex. suportul clientului într-o problema pe care clientul o traversează)
  • Responsabilitățile mutuale (de ex. terapeutul are obligația de a depune toate diligențele pentru a-și susține clientul și a-l aduce din punctul A (în care se află) în punctul B (punctul dorit de client), iar clientul are obligația de a respecta orele programate pentru ședințele de terapie ș.a.m.d.)
  • Beneficiile și riscurile (da, orice proces de schimbare presupune un risc: s-ar putea ca cei dragi să nu te vrea așa cum vrei tu să devii, motiv pentru care tu trebuie să știi asta dinainte și să reflectezi asupra faptului dacă îți asumi sau nu). Te poți gândi la următorul lucru (este doar un exemplu, întrucât situațiile pot fi multiple): ”Dacă eu devin așa cum doresc să devin, oare partenerul meu de viață ar observa? Dacă ar observa, i-ar plăcea ceea ce vede? Ar exista riscul să îl pierd, în cazul în care el/ea își dorește un alt tip de partener decât doresc eu să devin?”
  • Alternativele (în cazuri mai dificile, apelarea în același timp și la un medic psihiatru etc.)
  • Circumstanțele încetării terapiei (după un număr de ședințe stabilit de comun acord, psihologul și clientul să consimtă la încetarea procesului terapeutic)
  • Opțiunea clientului de a refuza sau de a se retrage în orice moment, fără a suferi vreun prejudiciu (De ex. dacă din diverse motive nu vrei să vorbești despre evenimentul X din viața ta, nu este nicio problemă. Ai toate drepturile de a nu o face. Or, dacă dorești să închei procesul terapeutic, de asemenea o poți face, cu condiția să anunți și psihologul cu privire la asta : -))
  • Perioada de timp în care este valabil consimțământul (acesta este valabil pe toată durata procesului terapeutic, iar regulile de confidențialitate pe care psihologul trebuie să le respecte se aplică pentru totdeauna)
  • Detalii tehnice, de tipul forma de terapie utilizată, metodele folosite, onorarii.

Relația dintre psiholog și beneficiarul serviciilor psihologice este o relație sensibilă, clădită pe baza unor discuții despre anumite subiecte pe care poate nu le cunoaște nimeni altcineva cu excepția clientului. Motiv pentru care psihologul este obligat să păstreze confidențialitatea atât asupra celor discutate, cât și asupra identității clientului. Divulgarea, de către psiholog, a unor date care i-au fost încredinţate sau de care a luat cunoştinţă în virtutea profesiei, dacă aceasta este de natură a încălca clauza de confidenţialitate, este interzisă. Psihologul poate împărtăşi informaţiile confidenţiale cu alţii numai cu consimţământul celor vizaţi ori de o aşa manieră încât cei vizaţi să nu poată fi identificaţi, excepţie făcând situaţiile justificate de lege sau în circumstanţe de iminenţă sau posibilă vătămare fizică sau crimă.

Pentru păstrarea intimității relației profesionale, clientul va beneficia de servicii de consultanţă, consiliere sau terapie din partea psihologului fără prezenţa unor terţi, aceasta fiind permisă numai dacă există un acord în acest sens, atât din partea clientului cât şi din partea psihologului.

Totodată, trebuie să știi și faptul că psihologul va încheia orice formă de terapie cu clientul lui dacă există evidenţe clare că acesta din urmă nu mai are niciun beneficiu prin continuarea terapiei sau în cazul în care continuarea acesteia poate produce daune clientului. Firește că încheierea procesului terapeutic se va face anunțând clientul cu suficient timp înainte.

Psihologul va încheia terapia dacă un client intră într-o relaţie cu o persoană cunoscută sau apropiată terapeutului şi apare riscul unei relaţii multiple, dacă există o agresiune din partea clientului asupra terapeutului sau dacă există o solicitare clară în acest sens din partea clientului .

Dacă dorești să cunoști în detaliu drepturile și obligațiile atât ale psihologului, cât și ale clientului, găsești legislația completă pe site-ul Colegiului Psihologilor din România.